Vol 8 No 1 (2025): Januari-Maret 2025
Akses Terbuka
Peer Reviewed

Pelatihan Pembuatan Kopi Mangrove di Desa Persiapan Empol Kecamatan Sekotong Kabupaten Lombok Barat

Penulis

Eni Suyantri , I Wayan Mertha , Marosa Rabi’atul Adawiyah , Muhamad Yazid Mizanul Ilmi , Shafro’ Khuluq Jamí’’yyah , Hermaya Sura Putri , Jannatul Aini , Syakila Gita Delphi , Ulya Febria Utami , Risky Riyyatul Ropidah , Baiq Gina Amalia Niarni , M. Alhafizin , Julya Astuti

DOI:

10.29303/jpmpi.v8i1.11845

Diterbitkan:

2025-03-29

Unduhan

Abstrak

The Bagek Kembar Mangrove Ecosystem, located in Persiapan Empol Village, holds considerable potential for ecotourism development and sustainable natural resource utilization. This mangrove forest not only functions as a natural coastal barrier but also presents economic opportunities, such as the production of herbal coffee from mangrove fruits. This community service initiative aimed to increase public awareness of the various benefits of mangroves, with a particular focus on utilizing Rhizophora sp. fruits for coffee production. The program was implemented in two phases: an educational session on mangrove coffee and a hands-on training workshop on its production. The results demonstrated an improvement in the community's understanding of how mangrove fruits can be transformed into innovative products. During the second phase, participants received practical training on the step-by-step process of making mangrove coffee, which was produced in two variants: 100% pure mangrove coffee powder and a blended variant with additional ingredients.

Kata Kunci:

Training, Mangrove Coffee, Persiapan Empol Village

Referensi

Abubakar, S., Kadir, M. A., Subur, R., Fadel, A. H., Al Hadad, M. S., Wahidin, N., & Muksin, D. (2023). Pemanfaatan Buah Mangrove Rhizophora apiculata sebagai Olahan Kopi Mangrove dalam Upaya Peningkatan Ekonomi Masyarakat di Desa Maitara Utara Kecamatan Tidore Utara. Jurnal Pengabdian Magister Pendidikan IPA, 6(2), 368-377.

Amini, E. R., Hadiprayitno, G., & Suana, I. W. (2024). Identification of Potential and Suitability of Bagek Kembar Mangrove Forest, Cendi Manik, Sekotong, Lombok Barat as a Tourist Attraction. Jurnal Biologi Tropis, 24(2), 333-341.

Firdaus, R., Fauzi, M. I., Khairil, M., Asikin, N., Rendi, R., Liana, R., .. & Zulfandi, Z. (2024). Pelatihan Pembuatan Kopi Mangrove sebagai Kontribusi dalam Meningkatkan Ekonomi Masyarakat Desa Putri Puyu. Jurnal Pengabdian Al-Ikhlas Universitas Islam Kalimantan Muhammad Arsyad Al Banjary, 9(1), 88-95.

Jihadi, M. H. S., Rostiana, S., Utami, S. F., Sofiani, I. D., & Syukur, A. (2023). Pemanfaatan Buah Mangrove Menjadi Kopi Mangrove di Bale Mangrove Potonbako Kecamatan Jerowaru Kabupaten Lombok Timur. Jurnal Pengabdian Magister Pendidikan IPA, 6(1), 150-153.

Liao, J., Zhen, J., Zhang, L., & Metternicht, G. (2019). Understanding Dynamics of Mangrove Forest onProtected Areas of Hainan Island, China: 30 Years of Evidence from Remote Sensing. Sustainability (MDPI), 11 (5356):1-16. Doi: 10.3390/sul1195356.

Marita, B., Sya’diyah, H., Lestari, H., Adwan, H. A., Nisa, L. K., Subali, P. W., ... & Yuliana, Y. (2023, June). Pelatihan Pengolahan Buah Mangrove (Rhizopora stylosa) Menjadi Kopi Herbal Yang Kaya Khasiat Untuk Menunjang Perekonomian Masyarakat Desa Sekotong Tengah. In Prosiding Seminar Nasional Gelar Wicara, 1(1), 343-349.

Prihatiningsih, I., Hidayat, R. R., Trenggono, M., & Pamungkas, S. (2024). Pengembangan Produk Kopi Mangrove Masyarakat Pesisir Cilacap. Jurnal Pengabdian Magister Pendidikan IPA, 7(1), 34-39.

Rahman, M. A., Yona, D., Hidayati, N., Sari, S.H.J dan Rodliyah, I. N. (2019). Program Doktor Mengabdi Diversifikasi Produk Olahan Berbasis Mangrove di Desa Banyuurip Kecamatan Ujung Pangkah Kabupaten Gresik Jawatimur. Jurnal Pengabdian Masyarakat, 4(2): 185-188.

Wati, A., Purba, A., Julpia, I., Tanjung, M.S., Humaira, P., Tanjung, I.F dan Anas, N. (2022). Pemanfaatan Buah Mangrove (Rhizopora sp) Sebagai Bahan Pembuatan Kopi Di Daerah Pesisir Serdang Bedagai. Martabe: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 5(7): 2389-2397.

Biografi Penulis

Eni Suyantri, Universitas Mataram

Marosa Rabi’atul Adawiyah, Universitas Mataram

Muhamad Yazid Mizanul Ilmi, Universitas Mataram

Shafro’ Khuluq Jamí’’yyah, Universitas Mataram

Hermaya Sura Putri, Universitas Mataram

Jannatul Aini, Universitas Mataram

Syakila Gita Delphi, Universitas Mataram

Ulya Febria Utami, Universitas Mataram

Risky Riyyatul Ropidah, Universitas Mataram

Baiq Gina Amalia Niarni, Universitas Mataram

M. Alhafizin, Universitas Mataram

Julya Astuti, Universitas Mataram

Cara Mengutip

Suyantri, E., Mertha, I. W., Adawiyah, M. R., Ilmi, M. Y. M., Jamí’’yyah, S. K., Putri, H. S., … Astuti, J. (2025). Pelatihan Pembuatan Kopi Mangrove di Desa Persiapan Empol Kecamatan Sekotong Kabupaten Lombok Barat. Jurnal Pengabdian Magister Pendidikan IPA, 8(1), 280–285. https://doi.org/10.29303/jpmpi.v8i1.11845